התחדשות עירונית בצפון בפרט והתחדשות עירונית ככלל, היא תהליך מחולל צמיחה והתפתחות אשר נועד להחיות מחדש את המרחב האורבני במדינת ישראל, תוך התאמה מיטבית לצרכי התושבים והסביבה.
בעיקר באזור מטרופולין גוש דן בו קיימת מצוקה משמעותית בהיעדר עתודות קרקע, מהווים פרויקטים חדשים על טהרת התחדשות עירונית כאלטרנטיבה משמעותית, כזו שיש בידה לשפר את איכות חייהם של הדיירים ולהשביח את נכסיהם.
כדאי לדעת כי התחדשות עירונית הינה שם כולל לפרויקטים המאגדים החל מבניין אחד ועד למספר מבנים הנמנים כחלק ממתחם שלם. זוהי למעשה הזדמנות עבור בעלי הדירות לחזק ולמגן את דירותיהם, ובמקביל ליהנות מנכס משודרג המותאם לסטנדרט הבניה החדיש ביותר. ראוי לציין כי פרויקטים אלו יכולים להתממש רק במידה וקיימת הסכמה מצד בעלי הדירות בבניינים הוותיקים, שכן אלו הם בעלי הזכויות בקרקע ועל פיהם יישק דבר.
התחדשות עירונית – מסלולים
ישנם שלושה מסלולים עיקריים כיום בישראל באמצעותם ניתן לקדם פרויקטים של התחדשות עירונית.
תמ"א 38 – תכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה חוללה מהפכה של ממש בשוק הנדל"ן בישראל לאורך השנים. היא מתרכזת בבניין בודד ומתחלקת לאפשרויות של בניה והרחבה על גבי המבנה הקיים (תמ"א 1 או 3) או לחילופין באמצעות הריסה של המבנה הקיים ובנייתו מחדש (תמ"א 2).
רשויות מקומיות – כשמו כן הוא מדובר על מסלול אותו יוזמת ומובילה הרשות המקומית, על בסיס ראיה אסטרטגית ורצון להשפיע הלכה למעשה על אופי שכונה או מתחם כלשהו. בהינתן מצב זה, הבקשה לקידום ההליך מתבצעת דרך הרשות המקומית אל שר הבינוי והשיכון אשר מכריז על המתחם המיועד 'כמתחם פינוי בינוי' לתקופה של שש שנים, אותה אף ניתן להאריך בשלוש שנים נוספות. יצוין כי ההכרזה אף מקנה בהטבות מס שונות.
יזמים – מסלול שכיח בשוק הפרטי באמצעותו יזמים ובעלי נכסים מתקשרים ביניהם ומקדמים יחד פרויקט. מדובר על אינטרס משותף לשני הצדדים, שכן היזם מצידו מעוניין ליצור כר פורה על מנת להשיג זכויות בניה שיובילו עבורו ליצירת רווח כלכלי. הדיירים או בעלי הקרקע מאידך נהנים מהשבחת הנכס שברשותם, לרוב ללא צורך בהשקעה כספית, תוך הטלת כלל התשלומים וההתנהלות הבירוקרטית מול הרשויות על היזם.
קראו גם – עורך דין בית חדש